31 Temmuz 2012 Salı

Berlin'i gezelim mi?

İkinci gezi haftamiz ramazanin ikinci gunune denk gelse de zamansizliktan acligi susuzlugu kenara koyup dustuk yine yollara.. bu sefer cumartesimizi Berlin'e ayirdik, pazarimizi da Leipzig'e, bir sonraki postta da orayi paylasicam..

Bize 2.5-3 saat uzakliktaki Berlin, Almanyanin ve Berlin eyaletinin hem baskenti hem de en buyuk sehri.. Berlinde suan 200.000 civarinda turk yasiyormus ve 76 tane de cami varmis..

Gorulmesi gereken yerler arasinda resimlerde de goruldugu gibi Brandenburg Kapisi, Postdamer Platz Meydani, Belediye binasi vs. var


Brandenburg Kapisi ayni Paristeki Sanzelize kapisi gibi bir kapi, orasi herzaman islek, kendini gostermek isteyenler, birseyler satmak isteyenler, heykel kiliginda durup ortada para toplayanlarla dolu meydan.. bir okadar da turist var..

Biz Berline gitmisken kotbusser'de ki turk mahallesine gitmesek olmazdi tabi, hem turk bakkalindan et, tavuk, pirinc, tursu, salca vs. aldik, hemde donuste iftari yolda yapacagimiz icin ekmek arasi doner aldik.. Berlindeki Kotbusser'de alman gorunce turist diyorlar gercekten, orada herkes bizden:) nadir almanlar var, etrafta turkceyle almancayi harmanlayan coluk cocuk dolu:)



Siradaki durak Dresden

Pazar gunu de Dresden'e gitmeyi planlayip (onceden hakkinda bilgi toplayip) sabah yola ciktik..

Dresden Saxony eyaletinin baskenti.. Hamburg'dan gecen Elbe Nehri bu sehirden de geciyor.

Dresden'de gorulecek yerler arasinda Frauenkirche, Zwingler Sarayi, Augustuss Sokagindaki resimli 102 metre uzunlugundaki duvar var.. Bu sehrin porselenleri meshurmus bir de..

Resimlerde de goruldugu gibi benim ilk defa karsilastigim otobus faytonlar var, at arabasini iki katli yapmislar turistleri gezdiriyorlar, basta cok hosuma gitti fikir ama sonra yazik hayvanlara diye hic tasvip etmedim bu yaptiklarini, ikki tanecik ata onca yuku yukluyorlar, sevmedim..

Bir de neye denk geldik; bir baktik ki insanlar toplanmislar ellerinde fotograf makineleri, kameralar, merakli merakli bakiyorlar yola, meger Amerikan arabalari ile sov yapiyorlarmis, arabalarda amerika bayraklari falan.. butun amerikan tarzi arabalar almanlar tarafindan sov icin tutulmus.. digerleri de hayranlik icinde izleyip fotograflarini cekiyorlar... ben de cektim, bakabilirsiniz..

26 Temmuz 2012 Perşembe

Ispanakli Börek

2012 Ramazaninda yine Almanyadayiz.. yurtdisinda son ramazanimiz.. fazla geciktirmeden davet isini, hemen musluman arkadaslari cagiralim dedik ve sali gunu buyuk bir iftar verdik.. her ne kadar tamam geliriz diyenlerin yarisi gelmediyse de gelenlerle biz guzelce iftarimizi yaptik..Allah kabul etsin..
Daha once de yaptigim ve arap arkadaslar tarafindan cok begenilen boregimizden yaptim yine.. bu sefer ispanakli borek..

Ispanakli Borek

4-5 tane yufka
2 yumurta (birinin sarisi ustune)
1 bardak sut
yarim bardak su
1 cay bardagi kadar sivi yag

ic harci icin
1 sogan
yarim kilo ispanak
1 kasik salca
tuz, karabiber ,pulbiber

Yapilisi

* sutlu harci hazirlamak icin yumurta, sut ve sivi yagi telle guzelce cirpin
* bir yandan da ic harci hazirlamak icin sogani biraz sivi yagda kavurun
* sogan pembelesince salcayi ekleyip bir iki kez karistirin
* ispanaklarini , tuzunu ve baharatlarini da koyup kisik ateste ispanaklari pisirin
* tepsiyi yaglayi veya yagli kagit koyup yufkadan bir kat serin
* uzerine sutlu harcdan surun
* bir kat daha yufka serin, yine uzerine sutlu harctan surun
* uc kat yufka olunca ispanakli harctan koyun
* yine ayni islemi tekrarlayin
* boregin ince olmasini istiyorsaniz toplam 9 kat yufka yapabilirsiniz (benim ki oyleydi, iki tepsi yaptim 9'ar kattan)
* en son uzerine ayirdiginiz yumurtanin sarisini surup arzuya gore corek otu serpin* 180 derece onceden isitilmis firinda pisirin

22 Temmuz 2012 Pazar

Erfurttayiz !!

 Eisenach'i gezip gordukten sonra istikamet Erfurt ! Burasi Thüringen eyaletinin  baskenti. Erfurtta havaalani bulunuyor yalniz istanbula ucus yok, Antalya'ya var sadece.. Bir onceki yazimda bahsettigim Martin Luther universiteyi bu sehirdeki Erfurt Universitesinde okumus.. 

Meshur yerlerinden biri Erfurt Katedrali (Mariendom) .. Istisamli devasa bir yapi.. Martin Luther burada da rahiplik yapmis. Asagidaki resimlerde katedralin bol bol resmini gorebilirsiniz, hem uzaktan hem yakindan... gidenlere gormeleri tavsiye edilir..

Sizi resimlerle basbasa birakip diger yaziya geciyorum, unutmadan bitirmem lazim, birikmesin hepsi birden..

Almanya - Eisenach Gezimiz

Almanya'da son 1 bucuk ayimiz kaldi ve biz yaklasik uc yildir burada yasamamiza ragmen Almanya'yi pek gezme imkani bulamamistik.. simdi hazir Erva da bize katilip iki cocukla gezme isimiz daha da zorlasmisken haftasonlarimizi gezilere adayarak bu ise basladik, onemli olan zoru basarmak, tek cocukla herkes gezer...

Ilk adim olarak arabamizi kiralayip cuma gununden aldik ve bu haftasonu gezilecek yerleri Eisenach-Erfurt-Dresden-Weimar olarak kararlastirdik.. bir suru fotograf cektim, hepsini paylasmam zor olsa da cogunu paylasmaya calisicam sizinle.. Baslayalim mi?

Eisenach, Thüringen eyaletinde kucuk bir sehir.. Sokaklarindan goruntuler asagida..

Bu sehirde gezip gorulecek yerlerden biri Wartburg Satosu Almanya'da ki yaklasik 25.000 kadar satodan biri olan Wartburg Satosu  1067'de yapilmis en eski satolardan biriymis. Alman kesis, teolog Martin Luther burada yasamistir ve Incil'i Almanca'ya burada cevirmis.

Gezilmesini tavsiye edebilecegim bir diger yer ise Drachenshlucht .. Burasi macera severler icin doga yuruyusu yapilan bir yer.. resimlerde de gordugunuz gibi yemyesil agaclar arasinda uzun mesafeler yuruyup dinlenebileceginiz bir yer.. ve o bozuk ve camurlu yollarda (sansimiza hava yagmurluydu) bebek arabasiyla giden tek biz vardik.. bu yerin ilginc bolumu ise, iki dagin arasindaki patika yollardi, bizim bebek arabamiz biraz buyuk olsaydi sigmayabilirdik.. iki dagin arasinda tabanina mazgallarla kaplayip yol yapmislar, altinizdan akan suyun sesini duyuyorsunuz, bir yandan da daracik yollardan ilerliyorsunuz.. biz cok sevdik..











18 Temmuz 2012 Çarşamba

Arap Dolmasi ( Sarma Dolma )

Almanya'da yasadigim sehirde yasayan bir kac turkten biri olan Sehriban'a ait bu tarif. Esinin donerci dukkaninda yiyip bana da biraz getirdi esim bu sarmalardan ve derhal ogrenmem gerektigine karar verdik birlikte. Ben zaten cok onceden beri arap dolmasina bayilirim, annem " seni araplara vericem " derdi, dolma ugruna gidebilirdim yani uzaklara:))
Sevgili Sehriban da bu taifi Adiyaman'da ki annesinden ogrenmis tabi ki.. Ben de hic vakit kaybetmeden gecen hafta bir bulusma ayarlayip evine gittim ve birlikte bu dolmalari yaptik, onun bir oglu ve benim kizimla yardimsiz yemek yapmak zor olsa da , sonucu mukemmeldi, ellerine kollarina saglik Sehriban:)

Arap Dolmasi

İc harci icin
Kiyma ( etsiz yapmak isterseniz de kiyma haric hersey ayni)
Bir avuc bulgur
Goz karari pirinc
2-3 tane sogan ( ince dogranmis )
Sarmisak ( istege bagli, ister bir bas, ister iki dis)
Bolca biber salcasi ve domates salcasi
Karabiber
Zeytinyagi
Tuz
Yoguruken biraz su

Sosu icin

Sumak eskisi
Zeytinyagi
Salca
Tuz
Su

Yapilisi
* İc harci hazirlamak icin butun malzemeleri koyup guzelce yogurun
* tuzu az olmasin, puf noktalardan biri bu* sonra patlican, lahana, biber, acur, yaprak her ne varsa onlari doldurun, fazla doldurmayin pistiklerinde cikmasin iclerinden
* doldurduktan sonra agizlarini kapatin patlican biber ve acurlarin
* tencereye dizip sosunu hazirlayin
* uzerine sosu dokun, dolmalarin aralarindan gorunmesi lazim azicik da ustlerine cikmasi lazim suyun
* pismesi icin ocaga alin ve suyunu cekene kadar pisirin
* pistikten sonra biraz ilinmasini bekleyip genisce bir siniye ters cevirin
* oradan da alip tabaga dizin

16 Temmuz 2012 Pazartesi

Puddingli Muffinler

Muffin yapma calismalarim hizla devam ediyor.. bu seferki buldugum tarif arzumcum.blogcu.com adresinden. boyle pastamsi birseyler yapmak istiyordum, bu tarif tam da oyle oldu, minik minik pastalar cikti ortaya, esim esine az rastlanir bir begeniyle tekrar istedi:) boyle tekrar tekrar istedigi ezeli aski sutlac vardir bir de, sutlac ister gibi istedi bunu da..:) o kadar yani:)

Ben tarifteki malzemelerin yarisini kullanarak yaptim, ama size tam oldugu gibi yazayim, tarifin aslindan 30 adet cikiyor, buyrun;

Puddingli Muffinler (Minik Pastalar)

4 yumurta
7 kasik seker
7 kasik un
1 kasik sivi yag
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
islatmak icin sut
pudingi icin
hazir puding de kullanabilirsiniz, ben kendim hazirladim
6 kasik un
6 kasik seker
1 litreden biraz az sut (bunlari karistirarak pisirin, ilindiktan sonra labneyi ekleyip guzelce cirpin)
2 kasik labne

Yapilisi

* yumurta ve sekeri derin bir kaba koyup cirpin
* yag un vanilya ve kabartma tozunu da ekleyip tekrar cirpin
* karisimdan 1'er kasik alip muffinlere koyun
* 175 derece firinda pisirin
* pudingi hazirlayin ,
* muffinler pistikten sonra her birine birer kasik sut dokun
* uzerlerine birer kasik pudingten koyun ve hindistan cevizi renkli seker vs. ile susleyin
* ben Almanyada renkli seker filan pasta susleri almiyorum guvenilir olmadigi icin, o yuzden kendim minik minik kayisilar ve bogurtlen receli ile susledim
* afiyet olsun:)

Ispanakli Makarna

Sebzeli birseyler yapayim, degisik olsun guzel olsun diye gezinirken internette, cok sevdigim iki seyin bir arada oldugu bir yemek buldum; Ispanakli Makarna! bir de ustune besamal sosu gelince kesin cok guzel olur dedim ve lamamutfakta.blogspot.com'dan aldigim bu guzel tarifi yaptim, erva ispanaklarini yemedi, asudem yedi guzel guzel, esim bayildi ben bittim :) biz bu yemegi cok sevdik, bende malzeme eksikligi vardi uzerine kasar rendesi koyamadim ama boylesi bile cok begenildi..

Ispanakli Makarna

1 paket makarna
300 gr kadar ispanak
1 tane sogan (esim daha cok olabilir dedi)
istenilen miktarda beyaz peynir

Besemal sos
3 kasik un
3 kasik tereyag
3,5 bardak sut

en ustune de kasar rendesi

Yapilisi

* Makarnayi olmasi gerektigi gibi haslayin
* ispanaklari pisirmeden dograyip sogan ve peynirle karistirin
* haslanan makarna ile ispanakli karisimi borcama dokup uzerine besemal sosunu dokun
* besemal sosu icin tereyagi tencerede eritip unu koyun ve kavurun.. surekli karistirarak sutunu ilave edin, tuz ekleyin, kaynayana kadar karistirin, muhallebi kivaminda oluyor..
* en son da uzerine kasar rendesi serpip firina verin, uzeri kizarana kadar pisirin.

14 Temmuz 2012 Cumartesi

Cilek Receli

Cilek recelini cok seven kocam icin yine kollari sivadim ve guzel mis kokulu bir recel yaptim:) eskiden bildigim ve yaptigimin aksine cilekleri minik minik dograyarak yaptim, bunu annemden gormustum, boyle dogranabilecegini bilmiyordum, ama kesinlikle minik minik olunca receldeki cilekler cok daha guzel oluyor.. buyrun tarifi

Cilek Receli
1 kg cilek
4 su bardagi seker
Yarim limon suyu

Yapilisi

* Cileklerin saplarini cikarip kesme tahtasinda minik minik kupler seklinde dograyin
* bir tencereye akyarip uzerine 4 bardak sekeri dokun
* bir gun bu sekilde beklesin,sekerler iyice erisin, su haline gelsin. ben genelde aksamdan bu islemi yapip sabaha kadar bekletiyiyorum
* bekleme isi bittikten sonra orta ateste yarim saat kadar kaynatin
* cay tabagina bir kac damla damlatip dolaba koyun, 5 dk sonra kivamina bakin, ona gore kaynatmaya devam edin ya da altini kapatin
* altini kapattiktan sonra limonunu da ekleyip cam kavonaza koyun ve sogutun...

12 Temmuz 2012 Perşembe

Muffin Tarifi

Yeni muffin kaliplarimla muffin denemelerim devam ediyor.. Aslinda cok da yapmak istemiyorum kilo almamak acisindan ama bunlari her yapisimda gonderecek verecek birilerini buluyorum, boylece cok sorun olmuyor :)
bu guzel yumusacik muffin tarifini edalimutfagim.com adresinden aldim, tarif sade muffin tarifi, arzuya gore icine findik, ceviz, hindistan cevizi, kuru uzum, damla cikolata vs. eklenebilir.. tarif cok az yagli olmasi hasebiyle en iyiler listeme girmis bulunmakta :)

Muffin Tarifi
8 yemek kasigi un
1 su bardagi toz seker
2 yumurta
3 cay kasigi kabartma tozu
1 paket vanilya
1 kahve fincanindan biraz fazla sivi yag
1 su bardagi yogurt

Yapilisi

* once seker vanilya ve yumurtalari bir kapta guzelce cirpin
* yogurt ve siviyagi katip tekrar cirpin
* un ve kabartma tozunu eleyin ve ayri bir kapta karistirin
* sivi karisimi yavas yavas unlu karisima ekleyerek karistirin
* sade muffin karisimi hazir, istege gore cikolata parcaciklari , ffindik, kuru uzum ekleyerek cesitlendirebilirsiniz
* her bir muffin kalibina 2'ser kasik karisimdan koyup onceden isitilmis 180 derece firinda pisirin. muffinler hazir...:)

Tahinli Patlican Salatasi

Bugunku tarifimiz dee degisik bir tat isteyenlere gelsin :)Tahinli patlican salatasi ilk adini duydugumda da gaip gelmisti ilk tadina baktigimda da.. Ama ilginc bir sekilde garipligine ragmen yediriyor kendini:)) esim de ilginc buldu ve severek yedi.. Dun ilk defa denedigim bu salatanin tarifiyle basbasa birakiorum sizi, hadi buyrun

Tahinli Patlican Salatasi

7-8 tane patlican
2 yemek kasigi minik minik dogranmis maydanoz ( bende maydanoz yoktu ekleyemedim )
1 cay kasigi pulbiber
1 tane limon suyu
1 cay bardagi tahin
2 dis sarmisak
Tuz
Zeytinyagi
Biraz su

Yapilisi

* once patlicanlari kozleyin
* derin bir kapta tahin , su, tuz, pulbiber, maydanoz, limonsuyunu cirpin.* patlicanlari kucuk kucuk dograyip bu sosun icine koyun
* catalla ezerek karistirin ve servis tabagina alin
* uzerine zeytinyagi gezdirin, salata servise hazir...

9 Temmuz 2012 Pazartesi

Firinda Somon Baligi

Bu seferki tarif esimden.. ikinci hamileligimde hamsiden baska balik sevmeyen bana balik yedirmeye kararli olup , somon baligi tarifine kendisi bakip, bir de baligi elleriyle hazirlayan sevgili esim iki yilda bu isin ustasi oldu..

bazen denk gelirsek taze somon aliyoruz, bazen de dondurulmus olarak aliyoruz, yanina da patates puresi ve havuc salatasi yapinca benim favori üçlüm oluyor.. bazende yanina spagetti makarna yapiyoruz, oyle de guzel oluyor..

Almanya'da aldigimiz somonlar tamamen kilciksiz, löp et yani tavuk gibi, zaten onun icin cok severek yiyebiliyorum.. yoksa baligi sevmedigimden degil , kilcikli oldugundan yiyemiyorum.. evlenmeden once annem ayiklardi kilciklarini, evlendikten sonra da esim.. ama bakti ki bu is bitmiyor, kilciksiz balik buldu bana:))

Ama son Turkiye ziyaretimizde orda da somon aldik, ordakilerde az da olsa kilcik vardi, ama yine de lezzeti harika.. kilciklari da buyuk oldugu icin ayiklamasi cok da dert degil..

Firinda Somon Baligi

Malzemeler
somon baligi
tuz, kekik, karabiber,
pulbiber
zeytin yagi
1-2 avuc su

yapilisi
* buyuk bir kaseye somonlari koyduktan sonra uzerine baharatlari ekleyip zeytinyagi gezdirin, goz karari bir iki avuc su da koyduktan sonra karisimi somonlara yedirin
* firin tepsisine folyoyu serip yirtmadan somonlari uzerine yerlestirin, sonra folyoyu uzerine kapatip yirtin. acik kalana kenarlarini acilmayacak sekilde guzelce kapatin, bosluk kalmasin
* 180 derece firinda 25-30 dk pissin, sonra folyonun uzerini yirtin , 5 dk da o sekilde pissin, firinsa somon hazir...

8 Temmuz 2012 Pazar

Tuzlu Muffin

Gecen tarifte de belirttigim gibi esim Turkiyeye gitmisti iki gunlugune, ona yolda yemesi icin hem pratik, hem lezzetli hem de doyurucu birseyler yapayim derken kendimi tuzlu muffin tarifi ararken buldum.. hemde yeni aldigim muffin kaliplarini ilk kez kullanmanin heyecaniyla morbiber.com adresinden tuzlu muffin tarifini gozume kestirip Asudemi de yanima aldim ve bu guzel muffinleri yaptik birlikte... fosur fosur oldular , tarif guzel, tavsiye ederim..
Tuzlu Muffin

2 Yumurta
3 yemek kasigi yogurt
yarim cay bardagi sivi yag
1 paket kabartma tozu
salam (kucuk kucuk dogranmis)
beyaz peynir ( istediginiz kadar)
tuz, karabiber
Aldigi kadar un

Yaplisi
* butun malzemeleri karistirma kabina alip guzelce karistirin
* onceden isistilmis 180 derece firinda yaklasik 30 dk pisirin

6 Temmuz 2012 Cuma

Kalburabasti

(Guncelleme: Komsum olan yabanci arkadaslar blogdaki tarifleri kendi dillerine translate edip aliyorlarmis.. ama bazi cumleleri dogru cevirmedigi icin anlamiyorlarmis.. onun icin ornegin bu tarifte sekli nasil verdigimin resimlerini istediler.. yeniden tatliyi yapip asamalarinin resmini cektim..)

Bugun yine esimin arkadaslari geldiler, onlara cay kenari olarak kaburabasti yaptim, uzun zamandir serbetli tatli yapmamistim.. Yurtdisinda bekar bir erkek olarak yasamak cok zor, onun icin cocuklara annelerinin yaptigi, kendilerinin pek de ugrasip yapmayacaklari seyleri yapmaya calisiyorum, bir kere daha kalburabasti yapmistim da " oo abi kalburabasti super olmus " diye memleket hasretleri depresmisti:)

Kalburabasti

yarim paket margarin ya da tereyag
yarim cay bardagi sivi yag
2-3 yemek kasigi yogurt
1 paket kabartma tozu
1 yumurta
Aldigi kadar un
ince cekilmis findik ya da ceviz

serbeti icin
2,5 su bardagi su
2,5 su bardagi seker
ceyrek limon suyu

yapilisi
* once serbeti hazirlamak icin suyu ve sekeri koyup kaynatin, kaynamaya basladiktan 10-15 dk sonra limon suyunu da koyup altini kapatip sogumaya birakin
* hamur icin butun malzemeleri koyup yumusak bir hamur elde edin..
* uzerini ortup 10 dk dinlendirin
* hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar alip rendenizin kucuk tarafina hamuru bastirin, avuc ici kadar buyuklukte olunca rulo yaparak sarin
* onceden isitilmis 180 derece firinda uzeri kizarana kadar pisirin
* tatli sicakken sogumus olan serbeti uzerine dokun..



Kabakli krep pasta

Oyle zamanlar oluyorki hergun kizlarima kahvaltida krep yapiyorm.. Hergun yeseler bikmiyorlar onlar da... Kreple ilgili esimle hala konustugumuz bir animiz da var, dugunumuzun ertesi sabahi evde ekmek yoktu, kaldigimiz yer de dag basinda bir yazlik oldugu icin krep yapalim dedik, ben daha once hic yapmamistim, esim annesini arayip tarifini aldi, ben de yaptim.. Esimin yaptigim kreple ilgili yorumu " this is really crap" oldu.. :)) sorun tavada miydi krepte miydi bilmem ama parca parca hamur olmustu, kreple uzaktan yakindan ilgisi olmayan bir krepti, o gun bugundur neredeyse her krep yapisimda "cok ilerleme var , nerden nereye" diyoruz :)) artik krep ustasi oldum:)

Esim yine turkiyedeydi, artik istanbulda asyadan avrupaya gecer gibi almanya-turkiye arasi gidip geliyor, her hafta turkiyede nerdeyse:) bi seminere gidiyor bi sinava... Dun de yine iki gunluk Turkiye seyehatinden sonra geldi, ona degisik ne yapayim diye nette geziniyordum, sehirlerarasiask.blogspot.com adresinden buldugum bu krep pastasini hemen yapmaya karar verdim.. cok degisik bulduk ve afiyetle yedik, hatta icine pulbiberini fazla kacirmis olmama ragmen bizim ervacik da yedi bir guzel.. kizlarimin aciya dayanikliligi yuksek:)

Krep Hamuru

2,5 bardak sut
1,5 bardak un
2 yumurta
Tuz

İc harci
2-3 tane kabak
2-3 tane patates
1-2 tane havuc
Tuz, pulbiber, karabiber, kekik
*krepleri hazirlarken bir yandan da ic harci icin havuclari patatesleri ve kabaklari rendeleyin
*sivi yagda baharatlarini ekleyip pisirin
*kreplerin aralarina ic harctan koyun
*en ustune kasar peyniri rendesi serpip firinda eriyene kadar pisirin
* dilimleyerek borek gibi servis yapin.