13 Ağustos 2012 Pazartesi

Zelabiya ( Irak Tatlisi)

Bana cok ilginc gelen bu guzel tatliyi paylasmak icin daha fazla bekleyemedim. yayinlanmayi bekleyen diger tarifleri erteleyip bunu paylasmak istedim, hem cok degisik ve lezzetli, hem de ramazana ozel bir tatli.

Gecen hafta iftara davet ettigimiz Irakli arkadaslar gelirken bu tatlidan getirmislerdi..bizim gullac gibi zelabiya tatlisi da ramazana ozel bir tatliymis. ben hazir oldugunu dusunurken kendi yaptigini ve cok kolay oldugunu soyleyince, hemen ertesi gun bulusma ayarladim ve bu tatlinin yapilisini ogrendim.. yanimizda uc tane cocukla yapmak zordu, asama asama resimlerini cekmek istesemde bu seferlik cekemedim, ama bir dahaki yapisimda resimlerini eklerim.. Turkiyeye gelip de sevdiklerime bu tatliyi yapip tattirmak icin sabirsizlaniyorum:)


Malzemeler
Hamuru
1 bardak un
1 bardak nisasta
1 paket maya
1\2 bardaktan az ilik su (mayayi hazirlamak icin)
1 bardk su

Serbeti
2 bardak toz seker
1 bardak su
biraz limon suyu

Kizartmak icin sivi yag

Yapilisi
* mayayi hazirlamak icin bir paket mayayi, ilik suya koyup bir iki tane kup seker koyun ve karistirin
* bir kapta diger hamur malzemelerini koyun
* bu arada serbeti hazrilayin, serbet soguk, tatli sicak olmali
* mayaniz hazir olunca digerlerine ekleyip cirpma teliyle karistirin
* uzerini kapatip kapali bir yerde 1 saat bekleyin.
* 1 saat beklerken her 15 dk da bir karistirin
* 1 saatin sonunda bir tavaya bolca yag koyup iyice kizdirin
* hazir olan karisimi piknik posetine doldurup icinde hic hava kalmayacak sekilde baglayin. hic hava kalmamali
* posetin ucunu minnacik kesin
* kizmis yagin icine sıkarak spiral seklini verin
* hafif kizarinca arkasini cevirin, orasi da kizarinca alip hazir olan serbetin icine atin
* 1 dk dan az serbetin icinde tuttun ve sonra alip servis tabagina dizin


4 yorum: